מנועים לרכב נפח מנוע והבוכנה
עודכן: 22 במרץ 2020
מנוע לרכב - חישוב נפח מנוע: חישוב נפח המנוע הוא: מהלך הבוכנה - הדרך בה עוברת הבוכנה מנקודה עליונה לנקודה תחתונה, כפול שטחה, כפול מספר הצילינדרים. כאמור מודדים את החלל דרכו עוברות הבוכנות בפעימה אחת. נפח מנוע נמדד בד"כ בסמ"ק, מנועים גדולים וחזקים יותר, מספקים מומנט גבוה יותר, אך גם צורכים יותר דלק.

כדי להגדיל את נפח המנוע מגדילים את מספר הצילינדרים או שמגדילים את הבוכנה ואת מהלך הבוכנה. הגדלת נפח מנוע לרכב, דורש ביצוע התאמה של מערכות מנוע אחרות כגון: מערכת הדלק, מערכת הסיכה, מערכת הקירור ומערכת החשמל, כדי להבטיח ביצועי מנוע אופטימליים.
מנועים לרכב - הבוכנה: הבוכנה היא החלק הנע מעלה ומטה בחלל הצילינדר. הבוכנה מעבירה את הלחץ שריפת תערובת הדלק באמצעות הפין שלה לטלטל וממנו לגל הארכובה. הבוכנה נעה מעלה ולמטה אך לכאורה פועלים עליה תנאי לחץ מלמעלה מלמטה ומהצד, מלמעלה פועל עליה לחץ שריפת תערובת הדלק, גל הארכובה בשל תנועתו הסיבובית מפעיל עליה לחץ מהצד, כך שתנועתה הישרה הופכת לתנועה סיבובית, והיא נדחפת בצילינדר מצד לצד, וכתוצאה מכך גדלה שחיקתה ושחיקת הצילינדר. כשמרווח הבוכנה גדול מן המותר, וטבעותיה לא אוטמות אותה מספיק, ישנו רעש פעולה וחל הפסד בכוח המנוע. מידות מרווח הבוכנות במנוע נקבעות על ידי היצרן וכדי להגיע לפעולת מנוע אופטימאלית יש לפעול על פי קביעות אלה.
מנוע לרכב - מבנה הבוכנה: הבוכנה מורכבת מארבעה חלקים עיקריים: גוף, איזור הטבעות, ראש ופין הבוכנה. על ראש הבוכנה פועל לחץ וחום גדול של שריפת תערובת הדלק, לכן קוטרו קטן יותר מקוטר הבוכנה והוא עשוי מתכת אשר מסוגלת להתרחב ולהתכווץ. מתחת לראש הבוכנה נמצאות הטבעות. פין הבוכנה ממוקם על גוף הבוכנה, מתחת לאזור הטבעות, והוא מקשר בין הבוכנה לטלטל ומבטיח לה את תנועת הישרה. פין הבוכנה מעביר את לחץ שריפת התערובת לטלטל, הוא עומד בתנאי חום ולחץ גבוהים מאוד, לכן עליו להיות עמיד וקל, בדרך כלל פין הבוכנה עשוי מפלדלת ניקל. מנוע לרכב – תפקיד הבוכנה: 1. הבוכנה אוטמת בעזרת טבעותיה את הצילינדר, וכך מונעת את עליית השמן לבית השריפה.
2. בעזרת טבעותיה היא אוטמת את הצילינדר, כדי שגזי שריפת הדלק לא יחמקו למטה, דבר הגורם להפסד בכוח המנוע, ולשריפת השמן המונע חיכוך הנמצא עליה ועל פני הצילינדר.